Jesenko Dragotin

1864-1902

Jesenko Dragotin - 1864-1902

Dragotin Jesenko (pesniško ime T. Doksov), rojen 11.8.1864, je slovenski pesnik.

Dokončal je pet razredov gimnazije, iz šestega pa je izstopil, predvsem zaradi pritiska nemškega profesorja. Odšel v Trst, da bi nadaljev s šolanjem, a tam ni mogel dobiti nikakršne podpore, zato se je vrnil nazaj v Ljubljano. V Ljubljani se je zaposlil v pisarni banke "Slavija", kjer je ostal do smrti. Poleg uradniškega dela se je ukvarjal tudi z zasebnim poučevanjem, učil je npr. sina Ivana Hribarja.

Poročil se je star nekaj nad dvajset let, imel je sedem otrok. Umrl pa je za šenom leta 1902.

Svoje pesmi je objavljal v Slovanu, Ljubljanskem zvonu, Učiteljskem tovarišu, Brusu, Slovenskem narodu itd. V njegovih pesmih se odseva njegovo življenje. V njih se kaže dobrota njegova srca, občutljivost duše, dozorelost duha, srčna mehkoba in plemenitost. Po vsebini so nekatere pesmi duhovite, v njih je moč zaslediti sarkazem in satiro, ki sta rezultat težkega življenja.

Za časa svojega življenja ni izdal samostojne zbirke. Šele leta 1905 (morda 1904) je Engelbert Gangl, ob podpori Frana Nedeljka in Ivana Hribarja, izdal zbirko Pesmi. V zbirko so bile uvrščene samo nekatere pesmi, tudi neobjavljene. Izločene so bile prigodnice in pesmi s politično vsebino.

Vir: Wikipedia

Vabljeni k sodelovanju

Želite objaviti besedilo ali mp3 slovenske narodne pesmi ?

Se želite pridružiti pri bogatenju spletnih strani z novicami, vsebinami, dogodki...?

Pošljite nam sporočilo po e-pošti na naslov slovenske@narodne-pesmi.si

Odpri mi kamrico

Prva pesmarica s katero lahko melodije tudi poslušate in zraven zapojete.