Rudarski oktet

Rudarski oktet -

Sem pevec in peti mi je vse na sveti... " /Anton Foerster/

Tako so razmišljali ljubitelji petja pri takratnem Rudniku lignita Velenje, ko se jim je že kar oddaljenega leta 1979 porodila misel, da bi skupaj zapeli slovensko pesem.

Na pobudo Ota Gradišnika in ob podpori Ludvika Glavnika se je takrat zbralo nekaj ljubiteljev petja, ki so se dogovorili, da ustanovijo oktet. Do tega časa pri velenjskem premogovniku še ni delovala nobena glasbena vokalna skupina. Pobudniki so dobili podporo pri vodstvu podjetja in tako lahko štejemo 10. oktober 1979 za rojstni dan Rudarskega okteta.

Prvi člani okteta so bili: Franc Bahčič, Jože Ovnik, Oto Gradišnik, Ferdo Chromy, Jože Oberč, Franc Martinšek, Anton Gorogranc in Tone Šporin. Prvi umetniški vodja okteta je bil Ludvik Glavnik.
Z veliko vnemo so se lotili vaj in dobra dva meseca po ustanovitvi je oktet že prvič javno nastopil - zapel je ob zaključku vaje jamskim reševalcem. Takrat je oktet tudi dobil ime "Rudarski oktet ". V kroniki je zapisano, da je bil nastop za vse prisotne veliko presenečenje in zaželeli so mu uspešno prihodnost.

Vabljeni k sodelovanju

Želite objaviti besedilo ali mp3 slovenske narodne pesmi ?

Se želite pridružiti pri bogatenju spletnih strani z novicami, vsebinami, dogodki...?

Pošljite nam sporočilo po e-pošti na naslov slovenske@narodne-pesmi.si

Odpri mi kamrico

Prva pesmarica s katero lahko melodije tudi poslušate in zraven zapojete.