Fantje s Praprotna

Fantje s Praprotna -

Fantje s Praprotna je skupina slovenskih ljudskih pevcev iz Selške doline. Njihovi pevski začetki segajo v leto 1956, ko so nastopili v mladinskem zboru ob zaključku šolskega leta v Bukovici.

4. februarja leta 1962 so prvič nastopili pod sedanjim imenom v Železnikih na tedaj popularni oddaji Pokaži, kaj znaš. Zasedli so prvo mesto, zato so leta 1964 posneli šest pesmi za arhiv Radia Ljubljana.

Jeseni istega leta so pričeli nastopati s triom Lojzeta Slaka, skupni prvi javni nastop pa so imeli januarja 1965. Od tedaj pa do Slakove smrti leta 2011 so delovali skupaj in postali eden od najbolj prepoznavnih in priljubljenih narodnozabavnih sestavov.

Tekom let se je pevska zasedba, ki so jo sestavljali tudi Janez Kalan, Janez Habjan, Franc Sever in Jože Šifrar, močno skrčila.

Zadnjih dvajset let zasedbo tvorijo tenorist Andrej Bergant, basist Janez Dolenc, drugi tenorist Franci Rebernik in baritonist Tone Štritof.

Petdesetletnico svojega umetniškega praznovanja so Fantje s Praprotna praznovali na jubilejnem koncertu v Škofji Loki 26. aprila 2012.

 

Vir: Wikipedija

Vabljeni k sodelovanju

Želite objaviti besedilo ali mp3 slovenske narodne pesmi ?

Se želite pridružiti pri bogatenju spletnih strani z novicami, vsebinami, dogodki...?

Pošljite nam sporočilo po e-pošti na naslov slovenske@narodne-pesmi.si

Odpri mi kamrico

Prva pesmarica s katero lahko melodije tudi poslušate in zraven zapojete.