Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Četrtek
23. november 2017

Dan Rudolfa Maistra

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so se odprle možnosti za zavarovanje severne meje, za pridobitev dela Koroške in za združitev Prekmurja z matično domovino.

Sreda
6. december 2017

Miklavževo

Miklavž je nekakšna prvotna podoba zimskega obdarovalca: ima škofovsko kapo in palico, belo brado in bele rokavice, meniški plašč, koš z darili in zlatimi, rdečimi ali srebrnimi šibami ter seveda spremstvo.

Nedelja
10. december 2017

Svetovni dan človekovih pravic

Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic.

Ponedeljek
25. december 2017

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Torek
26. december 2017

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Torek
26. december 2017
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Ponedeljek
1. januar 2018

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Sobota
6. januar 2018

Sveti trije kralji

Sveti trije kralji je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku.

Četrtek
8. februar 2018

Prešernov dan

Slovenski kulturni praznik 

Prišli bi že bili Slovencam zlati časi, ak klasik bil bi vsak pisar, kdor nam kaj kvasi.

Torek
13. februar 2018

Pust

Pustni običaji izvirajo iz starega poganskega praznika. V starem Rimu so tako v februarju, mesecu očiščevanja, po ulicah "norele" množice grozljivih mask, ki so predstavljale obiske umrlih prednikov. Kasneje se je običaj pomešal s keltskimi in ilirskimi šegami, maske pa so že predstavljale vesel značaj in izganjale zimo. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v prvi polovici 17. stoletja.

Sreda
14. februar 2018

Valentinovo

Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč.

Sreda
14. februar 2018

Pepelnična sreda

S pepelnico se začenja postni čas - pepelnična sreda je prvi postni dan.
Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom.

Sreda
21. februar 2018

Svetovni dan materinščine

Svetovni dan materinega jezika je 17. novembra 1999 razglasil UNESCO.

Četrtek
8. marec 2018

Dan žena

Poznamo Mednarodni dan žena? Za osvežitev spomina malce zgodovine (ki se od vira do vira razlikuje, zlasti se različni viri razlikujejo v datumih).

Ponedeljek
12. marec 2018

Gregorjevo

Bolj kot gregorjevo sicer poznamo valentinovo, ki danes velja za praznik zaljubljencev. Tudi gregorjevo je povezano z zaljubljenci, saj pravijo, da se na ta dan ptički ženijo, in ta dan je 12. marec.

Prvi april

Sobota, 1. april 2017


Prvoaprilske šale so ostanek nekdanjih, še predkrščanskih praznovanj novega leta, ki je bil ob pomladnem enakonočju. Slavja so bila bučna in dovoljeno je bilo vse, kar sicer med letom ni bilo. Ko se je novoletno norenje premaknilo na zadnji december, je kot nekakšen spomin na čezmerno veseljačenje ostala pravica do potegavščin 1. april. Poznajo jo številna ljudstva in narodi po vsem svetu. V naše okolje naj bi jo bili prevzeli od Nemcev, k njim pa naj bi bila prišla iz Francije.


Prestavitev novega leta

Pravico do potegavščin naj bi posredno uvedel francoski kralj Karel IX., ko je leta 1564 praznovanje novega leta s 25. marca prestavil na 1. januar. V spomin na nekdanje praznovanje so si ljudje še vedno, vendar le šaljivo čestitali 1. aprila. V navadi je bilo pošiljanje lažnih naročil in darov ter pošiljanje ljudi po nekoristnih opravkih. Ko so se razočarani vrnili, so jim porogljivo pojasnili, da je vendar 1. april in novo leto.

Nasoljeni Sončni kralj

Eno izmed pričevanj pa govori tudi o tem, da "neuradni" praznik norcev izvira iz 18. stoletja, ko je dvorni norec tako potegnil sončnega kralja Ludvika XIV. za nos, da mu je skoraj padla krona z glave.

Opoldne konec šaljenja

Prvotno so se morale povsod po Evropi prvoaprilske šale nehati, ko je ura odbila opoldne. Če se je kdo šalil po tej uri, je bil v nevarnosti, da ga bo doletela nesreča ali da ostane sam največji norec.

Šale izredno priljubljene pri otrocih

Tudi na Slovenskem so prvoaprilske šale zelo bogate in imajo dolgo zgodovino. Navade so se razvile v delovnih okoljih, npr. v obrtnih delavnicah. Še vedno pa je prvoaprilska šala najbolj priljubljena pri otrocih, zato so te vrstne šale najpogostejše prav med mladimi v šolah.

Tega dne so potegavščine dovoljene v osebnem in javnem življenju. Tudi v časopisih, na radiu in televiziji si tega dne radi privoščijo kako potegavščino.

Potegavščine v medijih

Nekaj primerov starih dobrih prvoaprilskih šal. Pazite, da letos ne nasedete podobnim!

- Montrealska francoska govoreča radijska postaja je za 1. april pošteno potegnila stvarnika Microsofta Billa Gatesa. Štiri tedne so težili Microsoftu, da bi njihov šef sodeloval preko telefona v radijskem pogovoru s kanadskim premierom. Slednjega je z njegovo francosko polomljeno angleščino imitiral eden od voditeljev. Domnevni kanadski premier je kritiziral Microsoftove Windovse, se z Gatesom pogovarjal o ekonomiji … Oddajo so predvajali 2. aprila, Bill Gates pa je vso zadevo komentiral, da se mu to ne zdi nič smešno in da mu je vseeno. Microsoftov predstavnik za javnost pa je priznal napako, da od kanadske vlade niso zahtevali dokumentov, da bo njihov predsednik vlade res sodeloval v oddaji.
- 1. aprila se je na POP TV pojavila vest, da se je kamniti napis na Sabotinu nad Novo Gorico spremenil iz NAŠ TITO v NAŠ JANEZ. Seveda so to naslednji dan zanikali in se zasmejali ob dobri šali.
- Na tisoče hrvaških protestnikov se je podalo na ulice, potem ko so slišali novico, da se Hrvaška ne bo smela udeležiti svetovnega prvenstva v nogometu leta 2006, ker haaškemu sodišču ni predala vojnega zločinca Gotovine. Verjetno so se pomirili, ko so slišali, da gre za prvoaprilsko potegavščino.
- Z nogometom je povezana tudi slovenska športna potegavščina. Pojavila se je namreč novica, da bo Slovenija zaradi neuresničene 11-metrovke ponovila tekmo z Belorusi in s Hrvati bi se lahko srečali v Nemčiji 2006 na svetovnem prvenstvu. Žal naslednji dan za razliko od Hrvatov nismo bili veseli, ampak žalostni.

Ali veste, kaj pravijo o norcih?

- Prvi april je dan, ko se spomnimo, kaj smo ostalih 364 dni v letu. Mark Twain
- Bolje je biti nor, kot mrtev. Stevenson
- Ni pomembno kako velik je norec, kajti vedno se bo našel še nekdo večji, ki ga bo občudoval. Nicolas Boileau Despréaux
- Kar je namreč pri Bogu nespametno, je modrejše od ljudi, in kar je pri Bogu slabotno, je močnejše od ljudi. 1. pismo Korinčanom 1,25
- Norec ima vedno prednost pred nadarjenim človekom; vedno je zadovoljen s samim seboj. Napoleon Bonaparte
- Kdor želi vsem ugoditi, je norec ali pa bo norec postal. Jeremias Gotthelf
- Pameten človek se nauči deset stvari in verjame v eno, norec se nauči eno in verjame, da jih ve deset.

Barbara Gradič Oset
Foto: JupiterImages, iStockphoto

Vir: SiOLSpletna stran:

nazaj