Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov

Trenutno ni objavljenih nobenih dogodkov.

Božič

Torek, 25. december 2018


Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.


Belgija

Na božični večer pripravijo slavnostno večerjo, ki se začne z aperitivom in prigrizki, nadaljuje pa z začetnimi jedmi, kot so na primer morski sadeži. Glavna jed je nadevan puran, sladica pa "božični les", to je torta, narejena predvsem iz smetane. Božička v Belgiji kličejo Sveti Nikolas, otrokom pa prinaša darila že 6. decembra. Manjša družinska darila si izmenjajo tudi na božično noč in jih postavijo pod novoletno jelko ali v nogavice blizu kamina. Za božični zajtrk jedo sladki kruh, ki ga oblikujejo v obliki Jezuščka.

Brazilija

Božička kličejo Papai Noel. Mnogi božični običaji so v Braziliji podobni tistim v ZDA ali Veliki Britaniji. Za tiste, ki imajo dovolj denarja, je svečani božični obrok sestavljen iz piščanca, purana, šunke, riža, solate, svinjine, svežega in suhega sadja in piva. Revnejši ljudje si pripravijo piščanca in riž.

Finska

Finci verjamejo, da Božiček živi v severnem delu Finske, imenovanem Korvatunturi. Ljudje z vsega sveta pišejo pisma Božičku na Finsko. Imajo celo velik tematski park, imenovan "božična dežela".

Ljudje na Finskem pred božičem očistijo svoje hiše in se pripravljajo na tri svete dneve: božični večer, božični dan in dan obdarovanja. Božični večer je nekaj posebnega, saj ljudje zjutraj jedo ovseno kašo in pijejo slivov sok. Nato okrasijo božično drevo in opoldne po radiu in televiziji poslušajo govor "božični mir", o katerem govori župan. Zvečer jedo božično večerjo, ki vsebuje makarone, korenček in krompir, ki ga postrežejo skupaj s šunko ali puranom. Družine obiščejo tudi grobove in prižgejo sveče v spomin umrlim.

Francija

V Franciji božiču rečejo Noel. Postavijo božično drevo, ki ga velikokrat okrasijo na tradicionalen način, z rdečimi trakovi in belimi voščenimi svečkami. Okrasijo tudi drevesa na prostem, kjer živopisane lučke gorijo vso noč. Božična večerja je družinsko srečanje z dobrim mesom in odličnim vinom.

Nemčija

Nemci ob božiču okrasijo svoje hiše z lesenimi okvirji, v katere namestijo električne svečke in jih obesijo na okna. Izdelajo tudi barvne slike iz papirja in plastike, ki se bleščijo z oken. Velikokrat naredijo tudi adventne venčke in lesene jaslice. Božiček prinese darila na božični večer - 24. decembra, vendar že popoldne, potem ko se družina vrne iz cerkve. Eden od članov družine pozvoni z zvončkom in vsi se zberejo v sobi, kjer najdejo pod drevesom darila. Na božični dan skuhajo krapa ali gosko.

Latvija

Latvijci verjamejo, da Božiček prinaša darila dvanajst dni, ki se začnejo z božičnim večerom. Darila so pod božičnim drevesom in čudovito je, da jih lahko otroci tam iščejo kar 12 dni. Kosilo na božični dan je iz graha, svinjine, zelja in klobas.

Portugalska

Božiček nosi darila na božični večer in jih pusti pod božično jelko ali v čevljih pri kaminu. Ob polnoči na božični večer si privoščijo slano suho ribo in kuhan krompir.

Rusija

V času Sovjetske zveze Rusi niso praznovali božiča. Dedek Mraz je otrokom prinašal darila na novoletni večer. S padcem komunizma so lahko spet začeli praznovati božič - 25. decembra ali 7. januarja, kar je bolj pogosto. Ta datum je tak zato, ker ruska ortodoksna cerkev upošteva star julijanski koledar. Božični obrok vsebuje pite, piškote in mesne cmoke.

Švedska

Najpomembnejši je božični večer. Takrat jedo šunko iz svinjine, slanike in grah. Na božični dan gredo v cerkev, kjer se srečajo s prijatelji in znanci.

ZDA

V Združenih državah je toliko različnih kultur, da ljudje praznujejo božič na najrazličnejše načine. Velikokrat si privoščijo purana s prilogo, klobase, zelje in juho.

Manca Mirnik
novinarka
www.siol.netSpletna stran:

nazaj