Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Ponedeljek
25. december 2017

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Torek
26. december 2017

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Torek
26. december 2017
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Ponedeljek
1. januar 2018

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Sobota
6. januar 2018

Sveti trije kralji

Sveti trije kralji je krščanski praznik, ki se vsako leto 6. januarja praznuje v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku.

Četrtek
8. februar 2018

Prešernov dan

Slovenski kulturni praznik 

Prišli bi že bili Slovencam zlati časi, ak klasik bil bi vsak pisar, kdor nam kaj kvasi.

Torek
13. februar 2018

Pust

Pustni običaji izvirajo iz starega poganskega praznika. V starem Rimu so tako v februarju, mesecu očiščevanja, po ulicah "norele" množice grozljivih mask, ki so predstavljale obiske umrlih prednikov. Kasneje se je običaj pomešal s keltskimi in ilirskimi šegami, maske pa so že predstavljale vesel značaj in izganjale zimo. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v prvi polovici 17. stoletja.

Sreda
14. februar 2018

Valentinovo

Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč.

Sreda
14. februar 2018

Pepelnična sreda

S pepelnico se začenja postni čas - pepelnična sreda je prvi postni dan.
Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom.

Sreda
21. februar 2018

Svetovni dan materinščine

Svetovni dan materinega jezika je 17. novembra 1999 razglasil UNESCO.

Četrtek
8. marec 2018

Dan žena

Poznamo Mednarodni dan žena? Za osvežitev spomina malce zgodovine (ki se od vira do vira razlikuje, zlasti se različni viri razlikujejo v datumih).

Ponedeljek
12. marec 2018

Gregorjevo

Bolj kot gregorjevo sicer poznamo valentinovo, ki danes velja za praznik zaljubljencev. Tudi gregorjevo je povezano z zaljubljenci, saj pravijo, da se na ta dan ptički ženijo, in ta dan je 12. marec.

Božič

Ponedeljek, 25. december 2017


Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.


Belgija

Na božični večer pripravijo slavnostno večerjo, ki se začne z aperitivom in prigrizki, nadaljuje pa z začetnimi jedmi, kot so na primer morski sadeži. Glavna jed je nadevan puran, sladica pa "božični les", to je torta, narejena predvsem iz smetane. Božička v Belgiji kličejo Sveti Nikolas, otrokom pa prinaša darila že 6. decembra. Manjša družinska darila si izmenjajo tudi na božično noč in jih postavijo pod novoletno jelko ali v nogavice blizu kamina. Za božični zajtrk jedo sladki kruh, ki ga oblikujejo v obliki Jezuščka.

Brazilija

Božička kličejo Papai Noel. Mnogi božični običaji so v Braziliji podobni tistim v ZDA ali Veliki Britaniji. Za tiste, ki imajo dovolj denarja, je svečani božični obrok sestavljen iz piščanca, purana, šunke, riža, solate, svinjine, svežega in suhega sadja in piva. Revnejši ljudje si pripravijo piščanca in riž.

Finska

Finci verjamejo, da Božiček živi v severnem delu Finske, imenovanem Korvatunturi. Ljudje z vsega sveta pišejo pisma Božičku na Finsko. Imajo celo velik tematski park, imenovan "božična dežela".

Ljudje na Finskem pred božičem očistijo svoje hiše in se pripravljajo na tri svete dneve: božični večer, božični dan in dan obdarovanja. Božični večer je nekaj posebnega, saj ljudje zjutraj jedo ovseno kašo in pijejo slivov sok. Nato okrasijo božično drevo in opoldne po radiu in televiziji poslušajo govor "božični mir", o katerem govori župan. Zvečer jedo božično večerjo, ki vsebuje makarone, korenček in krompir, ki ga postrežejo skupaj s šunko ali puranom. Družine obiščejo tudi grobove in prižgejo sveče v spomin umrlim.

Francija

V Franciji božiču rečejo Noel. Postavijo božično drevo, ki ga velikokrat okrasijo na tradicionalen način, z rdečimi trakovi in belimi voščenimi svečkami. Okrasijo tudi drevesa na prostem, kjer živopisane lučke gorijo vso noč. Božična večerja je družinsko srečanje z dobrim mesom in odličnim vinom.

Nemčija

Nemci ob božiču okrasijo svoje hiše z lesenimi okvirji, v katere namestijo električne svečke in jih obesijo na okna. Izdelajo tudi barvne slike iz papirja in plastike, ki se bleščijo z oken. Velikokrat naredijo tudi adventne venčke in lesene jaslice. Božiček prinese darila na božični večer - 24. decembra, vendar že popoldne, potem ko se družina vrne iz cerkve. Eden od članov družine pozvoni z zvončkom in vsi se zberejo v sobi, kjer najdejo pod drevesom darila. Na božični dan skuhajo krapa ali gosko.

Latvija

Latvijci verjamejo, da Božiček prinaša darila dvanajst dni, ki se začnejo z božičnim večerom. Darila so pod božičnim drevesom in čudovito je, da jih lahko otroci tam iščejo kar 12 dni. Kosilo na božični dan je iz graha, svinjine, zelja in klobas.

Portugalska

Božiček nosi darila na božični večer in jih pusti pod božično jelko ali v čevljih pri kaminu. Ob polnoči na božični večer si privoščijo slano suho ribo in kuhan krompir.

Rusija

V času Sovjetske zveze Rusi niso praznovali božiča. Dedek Mraz je otrokom prinašal darila na novoletni večer. S padcem komunizma so lahko spet začeli praznovati božič - 25. decembra ali 7. januarja, kar je bolj pogosto. Ta datum je tak zato, ker ruska ortodoksna cerkev upošteva star julijanski koledar. Božični obrok vsebuje pite, piškote in mesne cmoke.

Švedska

Najpomembnejši je božični večer. Takrat jedo šunko iz svinjine, slanike in grah. Na božični dan gredo v cerkev, kjer se srečajo s prijatelji in znanci.

ZDA

V Združenih državah je toliko različnih kultur, da ljudje praznujejo božič na najrazličnejše načine. Velikokrat si privoščijo purana s prilogo, klobase, zelje in juho.

Manca Mirnik
novinarka
www.siol.netSpletna stran:

nazaj