Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov

Trenutno ni objavljenih nobenih dogodkov.

Miklavževo

Četrtek, 6. december 2018


Miklavž je nekakšna prvotna podoba zimskega obdarovalca: ima škofovsko kapo in palico, belo brado in bele rokavice, meniški plašč, koš z darili in zlatimi, rdečimi ali srebrnimi šibami ter seveda spremstvo.


Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je tudi eden izmed priljubljenih svetnikov.

Obdaruje dobre in kara poredne, bere iz (zlate) knjige. V novejšem času pa so mu otroci tudi pisali in ga prosili za določena darila ali za pomoč. Veliko od tega so prevzeli Jezušček, božiček in dedek Mraz.

Sveti Miklavž igra pravzaprav dve zahtevni vlogi. V eni sebe, v drugi pa se je preoblikoval v eno od podob božička, pridobil nekaj svojih lastnosti, npr. škofovske barve, brado in sprva v Ameriki tudi ime. Ameriški božiček se imenuje namreč Santa (Claus, kar je skrajšano iz Nicolaus). V Ameriko je delno zašel s Holandci, velikimi častilci svetega Miklavža, delno pa so ga umetno ustvarili posamezniki, ki so mu sprva rekli kar Saint Nick, sveti Niko.

Pri nas pravimo miklavževemu tudi miklošovo in šentklavževo. Svetnik je na Koroškem in v Dravski dolini zavetnik splavarjev, v Savinjski dolini mlinarjev in žagarjev, v Ziljski dolini pa se mu priporočajo tudi drvarji. Vrsto svetnikov poznamo, okrog katerih se spletajo številne mikavne legende, vendar se noben drug svetnik ni pri ljudstvu tako priljubil kot prav sveti Miklavž.

Na Notranjskem pravijo celo, da so največji letni prazniki miklavževo, sveti dan (božič) in velika nedelja. Ni čudno, da so bili tudi zato že od nekdaj z miklavževanjem povezani znameniti miklavževi sejmi, posebno pa je slovel ljubljanski.Spletna stran:

nazaj