Počitnice - zakaj so in kako jih preživeti

Kako se spoji prijetno s koristnim v počitnicah

Počitnice - zakaj so in kako jih preživeti

V šolskem letu 1899/ 1900 je učiteljica dekliške šole v Ljubljani Marija Šerc napisala navodila z naslovom "Kako se spoji prijetno s koristnim v počitnicah".

Počitnice - čarodejna beseda za srečno mladost; kako je mična, ker spaja v sebi počitek, užitek in prostost.

Radost preveva nadepolno mladino, če se šolska vrata za 8 tednov zapro, a ta radost je podvojena za one učenke, katere hvali dobra vest, letno poročilo in šolsko naznanilo.

Počitnice niso razumeti kot čas brezdelnosti; o ne, pač pa naj okrepe telo, utrde pridobljeno znanje in je pomnože z novim. To se doseže na lahek in prijeten način. S sledečimi vrsticami hočem pokazati, kako so počitnice lahko prijetne in sadonosne.

"V prirodo pojdi ven z menoj: med krasnim cvetjem z mano poj!"

Tako kliče pesnik, spoznavši, da je božja narava vir, iz katerega se zajema krepil in razvedril za telo in srce. Mati narava je učiteljica, njen pouk je zanimiv, zdrav in koristen, poln srčnega veselja.

Šola kaže čudeže stvarstva le po slikah, a narava nam predočuje stvari, kakor so izšle iz Stvarnikove roke.

Ven v krasno poletno svetišče hitite, v šolo čudežev stvarstva in nabirajte si opazujoč znanosti. Vsak izprehod naj vam bo v krepilo in okoristitev. Opazujte stavbe živalskih stanovanj, ptičja gnezda, umetna bivališča žuželk, zakonito življenje v čebelnjaku, neumorno delavnost mravelj.

Pridruži se številnim ljubiteljem Slovenskih narodnih pesmi.

ali se nam pridruži na