Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Nedelja
25. marec 2018
Cvetna nedelja

Velika noč je v večstoletnem praznovanju v slovenski tradiciji prinesla tudi več običajev.

Začetek velikega tedna predstavlja cvetna nedelja.

Nedelja
25. marec 2018

Materinski dan

Materinski dan, ki ga obeležujemo 25. marca, ima po mnenju mnogih poganske korenine in se navezuje na čaščenje matere. Sodobno praznovanje materinskega dne izvira v ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.

Petek
30. marec 2018
Velikonočni petek

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Nedelja
1. april 2018

Prvi april

Prvoaprilske šale so ostanek nekdanjih, še predkrščanskih praznovanj novega leta, ki je bil ob pomladnem enakonočju. Slavja so bila bučna in dovoljeno je bilo vse, kar sicer med letom ni bilo. Ko se je novoletno norenje premaknilo na zadnji december, je kot nekakšen spomin na čezmerno veseljačenje ostala pravica do potegavščin 1. april. Poznajo jo številna ljudstva in narodi po vsem svetu. V naše okolje naj bi jo bili prevzeli od Nemcev, k njim pa naj bi bila prišla iz Francije.

Nedelja
1. april 2018

Velika noč

Velika noč je največji in najstarejši praznik krščanstva. Verni se spominjajo trpljenja Jezusa Kristusa, njegove smrti na križu in vstajenja od mrtvih, s tem pa tudi odrešenja.

Nedelja
22. april 2018

Dan zemlje

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji.

Petek
27. april 2018

Dan upora proti okupatorju

V spomin na ustanovitev OF Slovenci praznujemo 27. aprila, torej dan po ustanovitvi OF, državni praznik kot dan upora proti okupatorju. Deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo in dobrih 14 dni po okupaciji, je bila v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani že 26. aprila 1941 ustanovljena Protiimperialistična fronta, za katero pa se je kasneje začelo uporabljati ime Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF).

Sobota
28. april 2018
Ob 10:00
Mojstrana
Rajže po poteh triglavskih pravljic

Prva predstava v sezoni za IZVEN v času prvomajskih počitnic bo 28. aprila 2018 ob 10 uri.

Zbor za pošto v Mojstrani, obvezne predprijave na 040 241 660

Torek
1. maj 2018

Majenca

Praznik pomladi in mladosti

Majenca je prastar vaški običaj, ki poteka vsako leto v vasi Dolina pri Trstu. Majenca je narodopisna posebnost, ki nima primere med našimi mejaki. Postavljanje mlaja poznajo še druge slovenske vasi, dolinska majenca pa po obliki, vsebini in trajanju
izstopa izmed poznanih načinov postavljanja mlaja.

Torek
1. maj 2018

Praznik dela

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujejo ljudje po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik.

Sreda
9. maj 2018

Dan Evrope

Evropski simbol (dan Evrope), ki poleg zastave, himne, gesla in enotne valute (eura) opredeljuje politični subjekt Evropske unije.

Četrtek
10. maj 2018

Ivan Cankar

Rodil se je 10. maja 1876 na Vrhniki kot osmi od dvanajstih otrok obrtniško-proletarske družine. Leta 1882 se je vpisal v osnovno šolo na Vrhniki, leta 1888 pa se je vpisal na ljubljansko realko.

Nedelja
20. maj 2018

Binkošti

Binkoštni praznik (prihod svetega Duha) je drugi od treh romarskih praznikov stare zaveze. Binkoštna nedelja nastopi vedno petdeseti dan po veliki nedelji. Belo bogoslužno barvo zamenja na ta praznik živo rdeča. Ta pomeni svetega Duha, ki se je po poročilu iz Apostolskih del v obliki gorečih jezikov spustil na zbrane učence.

Petek
25. maj 2018

Dan mladosti

25. maja 1892 se je v Kumrovcu očetu Franji, ki je bil Hrvat, in materi Mariji, Slovenki, rodil sin Josip. Postal je pomembna zgodovinska osebnost, ki jo tako domača kot svetovna javnost pozna še dandanes.

Petek
8. junij 2018

Dan Primoža Trubarja

Danes praznujemo dan Primoža Trubarja, avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku.

Petek
8. junij 2018
Ob 18:30

Festival Kamrica - Narodna pesem nas združuje

Glasbeno-kulturni in družabni dogodek, namenjen ohranjanju slovenske narodne pesmi kot narodne in kulturne dediščine ter ljudskega in kulturnega izročila.

Slovenske narodne pesmi bodo zazvenele v številnih krajih po Sloveniji.

Ponedeljek
25. junij 2018

Dan državnosti

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. 27. junija so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovanskimi enotami ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo.

Sreda
15. avgust 2018

Marijino vnebovzetje

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je najstarejši Marijin praznik. Na Vzhodu ga zasledimo že v 5. stoletju, na Zahodu pa 150 let pozneje. Ta dan se najprej spominjamo Marijine blažene smrti.

Sreda
15. avgust 2018
Šprinc, Razkrižje
Pozdrav jeseni v Šprincu

Turistično narodopisno društvo Razkrižje, skupaj z Občino in Župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive ter Občino in Turistično skupnostjo Štrigova,  vas prijazno vabimo na 21. TRADICIONALNO PRIREDITEV POZDRAV JESENI OB PRAZNIKU MARIJINEGA VNEBOVZETJA

Petek
17. avgust 2018

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Prekmurje se precej razlikuje od drugih slovenskih pokrajin. Ravninsko pokrajino poseljujejo različne etnične in verske skupine. Tu živijo protestanti luteranske in kalvinske veroizpovedi, katoličani, veliko je bilo tudi judov. Danes meri Prekmurje 947 kvadratnih kilometrov, razdeljeno pa je na Goričko, Dolinsko in Ravensko ter na zahodni del Lendavskih goric.

Sobota
15. september 2018

Vrnitev Primorske k matični domovini

Mirovna pogodba z Italijo je pogodba, podpisana 10. februarja 1947 v Parizu med Italijo in zmagovalcem v drugi svetovni vojni, zavezniškimi silami, s katero so formalno prenehale sovražnosti.

Sreda
31. oktober 2018

Dan reformacije

V Sloveniji je ta dan državni praznik od leta 1992. Reformacija je Slovencem prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik, poleg tega pa tudi prvo omembo pojma Slovenec.

Četrtek
1. november 2018

Dan spomina na mrtve

Dan spomina na mrtve je v slovenski ljudski kulturi znan kot vsi sveti, ponekod tudi kot vahti. Prazniku so pripisovali velik pomen, kar dokazuje tudi post na predvečer praznika. Povezan pa je tudi z nekaterimi šegami, med drugim s pobiranjem obrednega kruha po hišah.

Nedelja
11. november 2018

Martinovanje

11. novembra goduje sv. Martin. To je v Sloveniji star ljudski praznik, ki naznanja konec dela na poljih in krst mladega vina, martinovo.

Petek
23. november 2018

Dan Rudolfa Maistra

Dan Rudolfa Maistra obeležujemo v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so se odprle možnosti za zavarovanje severne meje, za pridobitev dela Koroške in za združitev Prekmurja z matično domovino.

Četrtek
6. december 2018

Miklavževo

Miklavž je nekakšna prvotna podoba zimskega obdarovalca: ima škofovsko kapo in palico, belo brado in bele rokavice, meniški plašč, koš z darili in zlatimi, rdečimi ali srebrnimi šibami ter seveda spremstvo.

Ponedeljek
10. december 2018

Svetovni dan človekovih pravic

Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic.

Torek
25. december 2018

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Sreda
26. december 2018

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Sreda
26. december 2018
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Torek
1. januar 2019

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Jožefovo

Ponedeljek, 19. marec 2018


V Sloveniji je bilo čaščenje Sv. Jožefa znano že pred uvedbo njegovega praznika. Na Jožefovo so bile priljubljene božje poti k njegovim cerkvam. Ljudi so privlačili tudi Jožefovi sejmi, ki so bili vedno bogato založeni s suho robo, kovaškimi in drugimi rokodelskimi izdelki ter semeni vseh vrst.


Če lepo je vreme na jožefovo, veselo srce bo kmetovo.

Na Polhograjskem posebnih običajev za ta dan ne poznajo, kmečke gospodinje pa na ta dan sadijo semensko repo in sejejo seme za sadike zelja, pravijo, da sejejo ''kaps''. Do jožefovega morata biti obrezana trta in sadno drevje

Svetemu Jožefu gre posebno češčenje, ker je deviški mož Matere Božje in takoj za Marijo obdarjen z najvišjo svetostjo, ker je Jezusov oče po postavi in varuh vesoljne Cerkve. Sv. Jožefu pristoji vsaj po stopnji višje češčenje kakor ostalim svetnikom. K njemu se verniki radi zatekajo v težavnih družinskih zadevah, tudi v gospodarskih stiskah. Je zgled in priprošnjik vsem, ki si morajo s trdim delom služiti svoj kruh, velja pa tudi za posebnega pomočnika in priprošnjika za srečno zadnjo uro.

Življenjska zgodba svetnika

Jožef, ki je delal v Nazaretu kot tesar, se je zaročil z Marijo. Še pred poroko je Marija na čudežen način spočela otroka in Jožef se je hotel čisto po tihem od nje ločiti. Tedaj se mu je v spanju prikazal angel in mu razložil čudežno spočetje. Jožef vdano sprejme svojo nalogo, varuha in skrbnika Božjega sina, Jezusa Kristusa in z Marijo živi v deviškem zakonu. Ko je moral Jožef z visoko nosečo Marijo na pot v Betlehem zaradi ljudskega štetja, ki ga je ukazal cesar Avgust, je Marija v nekem hlevu rodila sina. Jožef mu je dal ime Jezus in po angelovem nasvetu z materjo in otrokom zbežal pred Herodom v Egipt.

Po Herodovi smrti se je družina vrnila in naselila v Nazaretu. Ko je bil Jezus star dvanajst let, se je Jožef z njim odpravil na velikonočno romanje v Jeruzalem. Tokrat Jožef zadnjikrat nastopa v evangelijih; v poznejših izročilih pa ni več omenjen.

Osnova vseh odlik sv. Jožefa je dejstvo, da je bil od vekomaj izbran za »ženina« -deviškega moža Marije, iz katere si je druga božja oseba (božji sin, Jezus Kristus) po moči Svetega Duha privzela človeško naravo, da je odrešila človeštvo.

Medtem, ko so bili Janez Krstnik in apostoli poklicani da Kristusa razodenejo, pa je bil sv. Jožef takorekoč senca, ki je zakrivala Jezusa, dokler ne bi bili Judje in pogani z velikimi Jezusovimi čudeži, posebno vstajenjem in vnebovhodom, pripravljeni na sprejem resnice o skrivnostnem in čudežnem prihodu Jezusa Kristusa, božjega Sina na svet.

Vir: http://www.lifeteen-si.comSpletna stran:

nazaj