Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Torek
25. december 2018

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Sreda
26. december 2018

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Sreda
26. december 2018
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Torek
1. januar 2019

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Jožefovo

Ponedeljek, 19. marec 2018


V Sloveniji je bilo čaščenje Sv. Jožefa znano že pred uvedbo njegovega praznika. Na Jožefovo so bile priljubljene božje poti k njegovim cerkvam. Ljudi so privlačili tudi Jožefovi sejmi, ki so bili vedno bogato založeni s suho robo, kovaškimi in drugimi rokodelskimi izdelki ter semeni vseh vrst.


Če lepo je vreme na jožefovo, veselo srce bo kmetovo.

Na Polhograjskem posebnih običajev za ta dan ne poznajo, kmečke gospodinje pa na ta dan sadijo semensko repo in sejejo seme za sadike zelja, pravijo, da sejejo ''kaps''. Do jožefovega morata biti obrezana trta in sadno drevje

Svetemu Jožefu gre posebno češčenje, ker je deviški mož Matere Božje in takoj za Marijo obdarjen z najvišjo svetostjo, ker je Jezusov oče po postavi in varuh vesoljne Cerkve. Sv. Jožefu pristoji vsaj po stopnji višje češčenje kakor ostalim svetnikom. K njemu se verniki radi zatekajo v težavnih družinskih zadevah, tudi v gospodarskih stiskah. Je zgled in priprošnjik vsem, ki si morajo s trdim delom služiti svoj kruh, velja pa tudi za posebnega pomočnika in priprošnjika za srečno zadnjo uro.

Življenjska zgodba svetnika

Jožef, ki je delal v Nazaretu kot tesar, se je zaročil z Marijo. Še pred poroko je Marija na čudežen način spočela otroka in Jožef se je hotel čisto po tihem od nje ločiti. Tedaj se mu je v spanju prikazal angel in mu razložil čudežno spočetje. Jožef vdano sprejme svojo nalogo, varuha in skrbnika Božjega sina, Jezusa Kristusa in z Marijo živi v deviškem zakonu. Ko je moral Jožef z visoko nosečo Marijo na pot v Betlehem zaradi ljudskega štetja, ki ga je ukazal cesar Avgust, je Marija v nekem hlevu rodila sina. Jožef mu je dal ime Jezus in po angelovem nasvetu z materjo in otrokom zbežal pred Herodom v Egipt.

Po Herodovi smrti se je družina vrnila in naselila v Nazaretu. Ko je bil Jezus star dvanajst let, se je Jožef z njim odpravil na velikonočno romanje v Jeruzalem. Tokrat Jožef zadnjikrat nastopa v evangelijih; v poznejših izročilih pa ni več omenjen.

Osnova vseh odlik sv. Jožefa je dejstvo, da je bil od vekomaj izbran za »ženina« -deviškega moža Marije, iz katere si je druga božja oseba (božji sin, Jezus Kristus) po moči Svetega Duha privzela človeško naravo, da je odrešila človeštvo.

Medtem, ko so bili Janez Krstnik in apostoli poklicani da Kristusa razodenejo, pa je bil sv. Jožef takorekoč senca, ki je zakrivala Jezusa, dokler ne bi bili Judje in pogani z velikimi Jezusovimi čudeži, posebno vstajenjem in vnebovhodom, pripravljeni na sprejem resnice o skrivnostnem in čudežnem prihodu Jezusa Kristusa, božjega Sina na svet.

Vir: http://www.lifeteen-si.comSpletna stran:

nazaj