Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Torek
25. december 2018

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Sreda
26. december 2018

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Sreda
26. december 2018
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Torek
1. januar 2019

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Cvetna nedelja

Nedelja, 25. marec 2018

Velika noč je v večstoletnem praznovanju v slovenski tradiciji prinesla tudi več običajev.

Začetek velikega tedna predstavlja cvetna nedelja.


Začetek velikega tedna predstavlja cvetna nedelja, teden dni pred veliko nočjo, priprave na praznik pa potekajo skozi 40-dnevni postni čas, ki se začne na pepelnično sredo in je namenjen premišljevanju o skrivnosti odrešenja.

Cvetna nedelja oznanja Jezusov prihod v Jeruzalem. Ta prihod je sicer veličasten, mesijanski, toda napoveduje tudi bližajoče se trpljenje in smrt.


Cvetna nedelja na Polhograjskem


Tudi v Polhovem Gradcu je cvetna nedelja slovesna, ko se ljudje z oljkami, butarami in butaricami zberejo pri župnišču. Bogoslužni obred nakazuje tri dogodke, troje dejanj. Prvi dogodek se godi na Oljski gori med palmami in oljkami, pri župnišču je to blagoslovitev oljk in butar – ''lesenega žegna''. Drugi dogodek je Jezusova pot z Oljske gore do jeruzalemskih vrat, v obredu je to sprevod z blagoslovljenimi oljkami in butarami od župnišča do cerkvenih vrat. Tretji dogodek ali tretje dejanje je Jezusov vhod v Jeruzalem in tempelj, v bogoslužju je to slovesen sprevod od cerkvenih vrat do oltarja in sveta maša.

Več: www.td-polhovgradec.siSpletna stran:

nazaj