Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov

Trenutno ni objavljenih nobenih dogodkov.

Borovo gostüvanje

Torek, 1. januar 2019


Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.


Priprave se začnejo že dober mesec pred samo prireditvijo. Vaščani se razdelijo v določene skupine, katere nato hodijo po okoliških vaseh in oznanjajo Borovo gostüvanje. Vsaka skupina ima s sabo pozvačina in njegova naloga je, da ljudi povabi na Borovo gostüvanje ter jim pove, kaj vse se bo na prireditvi dogajalo.

Potrebno je izbrati primeren prostor, kjer se bo Borovo gostüvanje odvijalo, običajno v bližnjem gozdu. Določita se ženin in nevesta ter vse ostale maske. Potrebne so še dobrote prekmurske kuhinje, pristna domača kapljica in prireditev se lahko začne.

Borovo gostuvanje se začne že v zgodnjih jutranjih urah. Vaščani se zberejo na dogovorjenem kraju in nato krenejo v povorki proti kraju prireditve.

Tam se začne veselje, plesanje in tudi zabavnih norčij ne manjka. Ob dogovorjenem času se ljudje zberejo ob drevesu ( bor ), da ga posekajo in izbrano nevesto poročijo z njim. To je kazen za vse fante iz vasi, ker so bili v preteklem letu tako »trdi« in se niso poročili. Ob vsem tem pa morajo biti zelo pazljivi, saj jim bora ne smejo ukrasti obiskovalci iz sosednjih vasi, kajti potem morajo domačini plačati, da ga dobijo nazaj.

Skupaj z borom povorka krene nazaj na kraj, kjer so se zjutraj zbrali, da bi župnik poročil dekle in bor. Vse to je seveda izpeljano na zelo zabaven in atraktiven način. Ko "župnik" poroči ta dva nesrečnika in ošteje mladeniče in mladenke iz vasi, da se morajo poboljšati, se poročni del Borovega gostüvanja zaključi. Zabava in ples se nadaljujeta pozno v noč...Spletna stran:

nazaj