Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Torek
25. december 2018

Božič

Obdobje okrog božiča in novega leta je čaroben čas, poln dobrih želja in daril. Vendar ga ne praznujejo povsod po svetu enako. V različnih državah pripravljajo zelo raznovrstna praznovanja božiča.

Sreda
26. december 2018

Dan samostojnosti

26. decembra 1990 so bili uradno razglašeni izidi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je okoli 95 odstotkov udeleženih volilnih upravičencev izreklo za samostojno in neodvisno državo.

Sreda
26. december 2018
Ob 9:00
Ljubljana - Štepanja vas
Na sv. Štefana dan


Na god sv. Štefana vsako leto po sveti maši sledi pred cerkvijo blagoslov živine, predvsem konjev, rejcev iz okoliških vasi.

Kontakt: pbastic@gmail.com

Torek
1. januar 2019

Borovo gostüvanje

Borovo gostuvanje je običaj, ki ima za sabo že zelo dolgo zgodovino. Razvil se je po vasicah na Goričkem, prireditev (običaj) pa se pripravi le takrat, kadar se v preteklem letu v vasi ni poročil noben par.

Pozvanje na Borovo gostüvanje 3. februarja 2008 v Vučji gomili.

Miklavževo

Četrtek, 6. december 2018


Miklavž je nekakšna prvotna podoba zimskega obdarovalca: ima škofovsko kapo in palico, belo brado in bele rokavice, meniški plašč, koš z darili in zlatimi, rdečimi ali srebrnimi šibami ter seveda spremstvo.


Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je tudi eden izmed priljubljenih svetnikov.

Obdaruje dobre in kara poredne, bere iz (zlate) knjige. V novejšem času pa so mu otroci tudi pisali in ga prosili za določena darila ali za pomoč. Veliko od tega so prevzeli Jezušček, božiček in dedek Mraz.

Sveti Miklavž igra pravzaprav dve zahtevni vlogi. V eni sebe, v drugi pa se je preoblikoval v eno od podob božička, pridobil nekaj svojih lastnosti, npr. škofovske barve, brado in sprva v Ameriki tudi ime. Ameriški božiček se imenuje namreč Santa (Claus, kar je skrajšano iz Nicolaus). V Ameriko je delno zašel s Holandci, velikimi častilci svetega Miklavža, delno pa so ga umetno ustvarili posamezniki, ki so mu sprva rekli kar Saint Nick, sveti Niko.

Pri nas pravimo miklavževemu tudi miklošovo in šentklavževo. Svetnik je na Koroškem in v Dravski dolini zavetnik splavarjev, v Savinjski dolini mlinarjev in žagarjev, v Ziljski dolini pa se mu priporočajo tudi drvarji. Vrsto svetnikov poznamo, okrog katerih se spletajo številne mikavne legende, vendar se noben drug svetnik ni pri ljudstvu tako priljubil kot prav sveti Miklavž.

Na Notranjskem pravijo celo, da so največji letni prazniki miklavževo, sveti dan (božič) in velika nedelja. Ni čudno, da so bili tudi zato že od nekdaj z miklavževanjem povezani znameniti miklavževi sejmi, posebno pa je slovel ljubljanski.Spletna stran:

nazaj