Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov
Četrtek
8. februar 2018

Prešernov dan

Slovenski kulturni praznik 

Prišli bi že bili Slovencam zlati časi, ak klasik bil bi vsak pisar, kdor nam kaj kvasi.

Torek
13. februar 2018

Pust

Pustni običaji izvirajo iz starega poganskega praznika. V starem Rimu so tako v februarju, mesecu očiščevanja, po ulicah "norele" množice grozljivih mask, ki so predstavljale obiske umrlih prednikov. Kasneje se je običaj pomešal s keltskimi in ilirskimi šegami, maske pa so že predstavljale vesel značaj in izganjale zimo. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v prvi polovici 17. stoletja.

Sreda
14. februar 2018

Valentinovo

Trenutkov, ko lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi, ni nikoli preveč.

Sreda
14. februar 2018

Pepelnična sreda

S pepelnico se začenja postni čas - pepelnična sreda je prvi postni dan.
Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom.

Sreda
21. februar 2018

Svetovni dan materinščine

Svetovni dan materinega jezika je 17. novembra 1999 razglasil UNESCO.

Četrtek
8. marec 2018

Dan žena

Poznamo Mednarodni dan žena? Za osvežitev spomina malce zgodovine (ki se od vira do vira razlikuje, zlasti se različni viri razlikujejo v datumih).

Ponedeljek
12. marec 2018

Gregorjevo

Bolj kot gregorjevo sicer poznamo valentinovo, ki danes velja za praznik zaljubljencev. Tudi gregorjevo je povezano z zaljubljenci, saj pravijo, da se na ta dan ptički ženijo, in ta dan je 12. marec.

Miklavževo

Sreda, 6. december 2017


Miklavž je nekakšna prvotna podoba zimskega obdarovalca: ima škofovsko kapo in palico, belo brado in bele rokavice, meniški plašč, koš z darili in zlatimi, rdečimi ali srebrnimi šibami ter seveda spremstvo.


Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja, je tudi eden izmed priljubljenih svetnikov.

Obdaruje dobre in kara poredne, bere iz (zlate) knjige. V novejšem času pa so mu otroci tudi pisali in ga prosili za določena darila ali za pomoč. Veliko od tega so prevzeli Jezušček, božiček in dedek Mraz.

Sveti Miklavž igra pravzaprav dve zahtevni vlogi. V eni sebe, v drugi pa se je preoblikoval v eno od podob božička, pridobil nekaj svojih lastnosti, npr. škofovske barve, brado in sprva v Ameriki tudi ime. Ameriški božiček se imenuje namreč Santa (Claus, kar je skrajšano iz Nicolaus). V Ameriko je delno zašel s Holandci, velikimi častilci svetega Miklavža, delno pa so ga umetno ustvarili posamezniki, ki so mu sprva rekli kar Saint Nick, sveti Niko.

Pri nas pravimo miklavževemu tudi miklošovo in šentklavževo. Svetnik je na Koroškem in v Dravski dolini zavetnik splavarjev, v Savinjski dolini mlinarjev in žagarjev, v Ziljski dolini pa se mu priporočajo tudi drvarji. Vrsto svetnikov poznamo, okrog katerih se spletajo številne mikavne legende, vendar se noben drug svetnik ni pri ljudstvu tako priljubil kot prav sveti Miklavž.

Na Notranjskem pravijo celo, da so največji letni prazniki miklavževo, sveti dan (božič) in velika nedelja. Ni čudno, da so bili tudi zato že od nekdaj z miklavževanjem povezani znameniti miklavževi sejmi, posebno pa je slovel ljubljanski.Spletna stran:

nazaj