Dodaj dogodek

V vašem kraju ali okolici bo prireditev ali dogodek, o katerem želite obvestiti obiskovalce spletnih strani Slovenskih narodnih pesmi ?

Vpišite dogodek v koledar dogodkov.

Pošljite nam podatke in objavili ga bomo v koledarju dogodkov, prireditev in običajev.

Koledar dogodkov

Trenutno ni objavljenih nobenih dogodkov.

Dan mladosti

Petek, 25. maj 2018


25. maja 1892 se je v Kumrovcu očetu Franji, ki je bil Hrvat, in materi Mariji, Slovenki, rodil sin Josip. Postal je pomembna zgodovinska osebnost, ki jo tako domača kot svetovna javnost pozna še dandanes.


Njegov rojstni dan je postal praznik celotne SFR Jugoslavije, dan mladosti – dan, ko so pionirji postali mladinci, dan, ko se je po Jugoslaviji odvijala velika manifestacija predaja štafete mladosti. Najbolj zaslužni za domovino – pionirji, mladinci, športniki in drugi – so dobili častno nalogo tovarišu Titu predati štafeto mladosti, ki je potovala po vsej širni takratni domovini.

Je bil res rojen 25. maja?

Življenje Josipa Broza Tita je spremljalo kar nekaj mitov. Prvi je bil sam datum rojstva. Nekateri podatki navajajo, da se je Tito rodil 7. in ne 25. maja. Slednji datum naj bi si kar sam izbral za novi rojstni dan.

Umrl je, vsaj tako kažejo uradni podatki, 4. maja 1980. Takoj po smrti so se pojavila ugibanja, da naj bi bil ta datum politično določen in da naj bi veliki predsednik, oče rajne Jugoslavije, umrl nekaj dni prej.

Vir: 24ur.comSpletna stran:

nazaj